• Čarovná flauta - hodnoty, ktoré zostávajú.

            25. 11. 2022

            Čarovná flauta - hodnoty, ktoré zostávajú.

             

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR je vyhlasovateľom súťaže ČAROVNÁ FLAUTA. Jej organizátor ZUŠ Vendelína Habovštiaka v Nižnej uskutočnila v dňoch 23. – 24.  novembra už 21.ročník súťaže v hre na drevené dychové nástroje. Nad výkonmi žiakov bdela odborná porota v zložení Mgr. Jana Santovjáková, DiS.art. /Konzervatórium Košice/, Mgr.art. Peter Drlička –predseda /Konzervatórium Bratislava/, Mgr. art. Radoslav Solárik a  Mgr.art. Anton Prievalský /obaja Konzervatórium J.L.Bellu B. Bystrica/ a Mgr. art. Katarína Ducai /Konzervatórium Bratislava/. Pani Ducai pôsobí ako pedagogička aj vo Viedni a je stálou členkou porôt medzinárodných súťaží.  Prijala pozvanie pána riaditeľa Petra Kučku do Nižnej, aby si vypočula výkony zúčastnených žiakov.

            ZUŠ v Banskej Štiavnici reprezentovali dve žiačky z triedy pani učiteľky Zuzany Kovárovej Ladzianskej, súťažili v sekcii  zobcových fláut v 2. kategórii. KAROLÍNKA FILKOROVÁ sa predstavila dvomi barokovými „Áriami“ G. Ph. Telemanna č. 1 a č. 4 a skladbičkou v štýle Klezmer v úprave E.H. Jonesa „Fleylechs from Warsaw“. HANKA ŠTIRBLOVÁ si pre súťaž pripravila Händlovo „Andante“ a skladbičku „Bulgar from Odesa“, tiež v štýle Klezmer. Dobové skladby sprevádzala Mgr. Irena Chovanová, DiS.art na spinete, židovské skladbičky na klavíri. Obe žiačky podali vyrovnaný výkon, zvládli technické pasáže, frázovanie, dynamiku, výraz i súhru.  Ich interpretácia oslovila

            členov poroty natoľko, že obom našim žiačkam udelili 1. miesto.

            Toto ocenenie prekonalo minuloročný úspech našej pani učiteľky Zuzky, kedy Hanka s Karolínkou získali 1. a 2. miesto. V hľadisku nás podporovala rodina Štirblovcov, ktorý z Oravy pochádzajú, zvlášť patrí naša vďaka pani Veronike, ktorá nás do Nižnej pohodlne a bezpečne prepravila.

            Skutočnosť, že naše dve žiačky vo svojej kategórii boli ocenené prvým miestom, nie je náhoda. Je to súhra viacerých faktorov:

            - kvalita a nadšenie učiteľa, jeho dlhoročná pedagogická prax ako aj neustála snaha ďalej sa vzdelávať a zdokonaľovať

             - talent, pevná vôľa a dôsledná príprava žiačok

            -  podpora a dobrá motivácia zo strany školy

            -  prajné rodinné zázemie.

            Získať takéto ocenenie na celoslovenskej úrovni, dočkať sa pochvaly výkonov žiakov a práce nášho pedagóga od takých renomovaných osobností ako boli členovia poroty,  je radostným zážitkom pre každého pána riaditeľa. To, s akým nasadením a obetavosťou vedie pani učiteľka Zuzka už mnohé roky svoju flautovú triedu, aké úspechy prináša, ako šíri dobré meno ZUŠ Banská Štiavnica na Slovensku ma napĺňa hrdosťou a vďačnosťou.

            Je potešiteľné, že najkvalitnejšie výkony na celej súťaži aktuálneho i minulých ročníkov Čarovnej flauty  podali práve žiaci, ktorí sa zúčastnili Zuzkou organizovaných štiavnických Flautokruhov /medzinárodného flautového workshopu/.  A týmto projektom šíri dobré meno ZUŠ Banská Štiavnica i v zahraničí.

            Verím, že všetko, čo žiaci zažívajú cez rozvoj ich umeleckých zručností v ZUŠ,  čo dostávajú cez osobnosti, odbornosť a ľudský prístup pánov učiteľov, nie je málo. Preto sa tešíme na každého žiaka, ktorý rád prijíma to, čo mu my môžeme a chceme odovzdať.

            Zo srdca BLAHOŽELÁME a ĎAKUJEME za krásnu reprezentáciu školy.

                                                                                   Irena Chovanová, Miroslava Knezovičová

             Karolínka Filkorová: G. Ph. Telemanna  Ária č. 4

            Karolínka Filkorová: E.H. Jonesa „Fleylechs from Warsaw“. 

             Karolínka Filkorová: G. Ph. Telemanna  Ária č. 4

            Hanka Štirblová G. F. Händel  Andante

            Hanka Štirblová „Bulgar from Odesa“

          • Mikulášsko-adventné podujatia

            20. 11. 2022

            V priebehu decembra Vás srdečne pozývame na viaceré mikulášsko - adventné podujatia.

             

            Mikulášske popoludnie dňa 7. decembra v ZUŠ

            1. Mikulášsky koncert o 15:00 , 2. Mikulášsky koncert o 16:30

            od 14:00 tvorivé dielničky vo výtvarke a LDO, kapustica a dobrá nálada

            Štiavnické vianočné trhy 9. decembra o 16:00 v Kammerhofe – ZBORÍK a sólisti

            Svätoantonské vianočné trhy 15. december o 16:00 – žiaci zo Sv. Antona

            ADVENTNÝ KONCERT žiakov a pedagógov ZUŠ, ktorý sa uskutoční dňa 20. decembra o 16:00 v Kultúrnom centre. Tešíme sa na Vás.

            Irena Chovanová

          • Výchovný koncert konzervatória

            20. 11. 2022

             

            Výchovný koncert študentov konzervatória

            V utorok 15. novembra nás navštívili poslucháči Konzervatória Jána Levoslava Bellu z Banskej Bystrice. Viac ako 20 študentov speváckeho a hudobného oddelenia si pre nás pripravilo programovo pestrý výchovný koncert. Moderátorka koncertu Alžbeta Horecká pútavo predstavovala jednotlivých účinkujúcich, hudobných skladateľov, štýlové obdobia, jednotlivé skladby a nástroje, ktoré počas koncertu zazneli. Akordeónovým Valčíkom pre Margot Richarda Galliana sa predstavil Pavol Mojto, Rumunskými tancami Béla Bartóka huslistka Lucia Poláčiková. Nasledovalo dueto Zuzanky a grófky z Mozartovej opery Figarova svadba – Nuž prosím /Sull´aria/ v nežne ženskom podaní Kristíny Šebianovej a Kláry Šmátralovej. Kladivká klavírneho krídla rozkmitali šikovné prsty Kataríny Guttenovej v Lisztovom Valse impromptu. Pieseň o Vilji – pieseň Hany Glawari z operety Veselá vdova E. Kálmána zaspievala Tifany Lavríková. Na jazzovú nôtu udreli študentky Karin Vozárová, Stela Štancľová so skladbou pre priečne flauty Six Jazzy Duos Lennieho Niehausa. Sálou znelo pôsobivé violončelové Scherzo D. van Goensa talentovanej Saskie Kolesárovej. V zaujímavom programe nechýbala Pacoca od skladateľa Celso Machada. dala vyniknúť študentovi hry na saxofón menom Oliver Gombkötö a jeho bratovi študentovi hry na gitaru menom Ferdinanda Gombkötö. Výnimočný talent preukázal Filip Prievalský, ktorý našim žiakom a pedagógom predviedol klavírnu Koncertnú etudu č. 1 Nikolaja Kapustina. Spevácke oddelenie konzervatória reprezentovali Tifany Lavríková a Matej Rodný v duete Rúčku mi podaj, drahá /La ci darem la mano/ ako Zerlina a don Giovanni z opery Don Giovanni W. A. Mozarta. To, že sa na konzervatóriu kladie dôraz aj na komornú hru nám dokázali svojim záverečným vystúpením Marcel Berky (1. husle), Martin Filip (2. husle), Pavlína Šaradínová (viola), Viktória Prokšová (violončelo), Barbora Hrnčiarová (kontrabas) a Richard Golian (akordeón). V tomto nástrojovom obsadení sa s nami rozlúčili Nocturnom Viktora Vlasova. Žiakov speváckeho a hudobného oddelenia sprevádzala operná speváčka hlasová pedagogička pani profesorka spevu Mária Tomanová. O klavírne korepetície sa postaral pán profesor Bohdan Koval. Slovom i zaslúženým potleskom sme všetkým účinkujúcim študentom poďakovali za prezentáciu štúdia na konzervatóriu ako aj za výnimočný umelecký zážitok.

             

             

             

             

            Program

            Richard Galliano: Valčík pre Margot
            - Pavol Mojto – akordeón

            Béla Bartók: Rumunské tance
            - Lucia Poláčiková – husle, Bohdan Koval – klavírny sprievod

            Wolfgang Amadeus Mozart – Nuž prosím /Sull´aria/ - dueto Zuzanky a grófky z opery Figarova svadba
            - Kristína Šebianová, Klára Šmátralová - spev, Bohdan Koval – klavírny sprievod

            Franz Liszt: Valse impromptu, S.213
            - Katarína Guttenová – klavír

            Emmerich Kálmán: Pieseň o Vilji – pieseň Hany Glawari z operety Veselá vdova
            - Tifany Lavríková - spev, Bohdan Koval – klavírny sprievod

            Lennie Niehaus: Six Jazzy Duos
            - Karin Vozárová, Stela Štancľová – flautové duo

            D. van Goens: Scherzo
            - Saskia Kolesárová - violončelo, Bohdan Koval – klavírny sprievod

            Celso Machado: Pacoca
            -
            duo Gombkötő – gitara, saxofón

            Nikolaj Kapustin: Koncertná etuda č. 1
            - Filip Prievalský – klavír

            Wolfgang Amadeus Mozart: Rúčku mi podaj, drahá /La ci darem la mano/ - dueto Zerliny a dona Giovanniho z opery Don Giovanni
            - Tifany Lavríková, Matej Rodný - spev, Bohdan Koval – klavírny sprievod

            Viktor Vlasov: Nocturno
            - 1. husle – Marcel Berky, 2. husle – Martin Filip, viola – Pavlína Šaradínová, violončelo – Viktória Prokšová, kontrabas – Barbora Hrnčiarová, akordeón – Richard Golian

          • Violončelový koncert

            18. 11. 2022

            Koncerty, vychovávajú, vzdelávajú, tešia a zušľachťujú.

            Ostatné jesenné dni boli v našej ZUŠ-ke bohaté na umelecké zážitky.

             Duo Charis v zložení violončelistka Kristína Koneval a klaviristka Miriam Gašparíková si v rámci projektu "Neseď doma, poď na koncert" pripravili sériu koncertov. Jednou základných umeleckých škôl, ktorú si pre svoj projekt vybrali, bola ja naša banskoštiavnická. Koncert sa uskutočnil 19. novembra v koncertnej sále s finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja. Hudobný skladateľ a manžel klaviristky pán Róbert Gašparík príjemne uvádzal program, v ktorom zaznelo aj jeho dielo a diela Beethovena, Suchoňa, či Piazzollu. Na koncerte spoluúčinkoval aj náš žiak z klavírnej triedy pána učiteľa Gregora Zubeka Patrik Hrnčiar, ktorý podal pekný vyrovnaný výkon v troch klavírnych skladbách. Za nádherné výkony účinkujúcich umelcov sme sa poďakovali slovom i kvietkom.

          • Jesenný koncert

            10. 11. 2022

             Po koncerte venovanom úcte k starším sme v stredu 16. novembra pozvali rodičov na Jesenný koncert. Priestor dostali žiaci ZUŠ vo veku 6 až 18 rokov. Vďačné publikum tlieskalo spevákom, huslistom, klaviristom, gitaristom, akordeonistom i flautistkám.

            Medzi najmladších účinkujúcich patril Patrik Kuchta s pesničkami O zajačikovi a Nenarastieš. Svoju premiéru si užil aj sedemročný Oskar Rosza s klavírnou skladbičkou Leopolda Mozarta French Horn Piece. Ľudové piesne Deanky Čunderlíkovej striedala známa melódia z rozprávky Perinbaba v podaní akordeonistky Moniky Kašiarovej. Akordeón v kombinácii s klavírom zaujal ešte raz v piesni Páslo dievča pávy Richarda Luptáka. Trieda bicích nástrojov mala zastúpenie žiakmi Viliamom Káderom, Damiánom Imrišekom a Jakubom Alexandrom Debnárom. Diana Hôrová je žiačkou p. učiteľa Piatrova zhruba dva mesiace a už sa predstavila presvedčivou vlastnou improvizáciou. Precítené spevácke vystúpenia ostrieľanejších žiakov ako Tomáš Páleník, Martin Kminiak, či Izabela Baarová doplnili ľudovými piesňami mladší začínajúci speváčikovia ako Marínka Barvirčáková a Simonka Letkovičová. Gitarovým spracovaním tradicionálu A la Nanita Nana potešil Adam Bernát. Haydnov koncert G-dur pre husle zaznel v podaní presvedčivej Ľuboslavy Kuchtovej. Dve flautisky Hanka Štiblová a Karolínka Filkorová sa pripravujú na súťaž na Orave, Trpezlivo s pani učiteľkou Zuzkou Kovárovou pracujú na technickom i interpretačnom zdokonalení svojich výkonov.

            Technicky a interpretačne dozrievajú i vekovo starší žiaci. V Pergolessiho Nine nás o tom presvedčil spevák David Knížek a v Chopinovej Posthumnej etude a Bachových trojhlasných invenciách klavirista Patrik Hrnčiar. Literárno-dramatický odbor spestril program jesenného koncertu vystúpením klauniek. Milá pantomimická etuda žiačok Lucie Vazanovej, Jasny Razawi a Laury Kajanovej bola vtipná i vďaka výkonu na pódiu sedemročnej Zoi Kajanovej. Moderátorské skúsenosti naberal príjemným prejavom Boris Volčko. Vďační rodičia, súrodenci, starí rodičia si program koncertu vychutnali a hrdí na svoje ratolesti, potešení hudbou i slovom odchádzali z historickej budovy. Aby sa do nej na pozvanie pánov učiteľov znovu vrátili na triedne koncerty a podujatia.

             

             

             

            Za fotografie ďakujeme Lubkovi Lužinovi

            Za všetky krásne výkony detí, prípravu pánov učiteľov a podporu rodičov zo srdca ĎAKUJEME. Vaša ZUŠ-ka.

             

            1Eduard Hula (hudba): 1. O zajačikoviDezider Kardoš (hudba): 2. NenarastiešPatrik Kuchta - Spev (1./1./I.st.)PaedDr. Petra Weisová, DiS.art., Weisová Petra, PaedDr., DiS. art.Petra Weisová - klavír

            2.Leopold Mozart (hudba): French Horn PieceOskar Rozsa - Hra na klavíri (2./1./I.st.)Jánošík Martin, Mgr. art., ArtD.

            3.Dušan Stankovský (hudba): 1. Čie sú to húskypieseň ľudová (hudba): 2. Jedna ruža, dve ružeDeana Čunderlíková - Spev (2./1./I.st.)PaedDr. Petra Weisová, DiS.art., Weisová Petra, PaedDr., DiS. art.Petra Weisová - klavír, Juraj Janiczek - husle

            4.Petr Hapka (hudba): PerinbabaMonika Kašiarová - ON-akordeón (4./1./I.st.)Valiček Tomáš, Mgr. art., ArtD.Mgr.art.Tomáš Valiček, ArtD.

            5.Paul Schenzer (hudba): 5 lekcia cvicenie - brejky na prechodove bubnyViliam Káder - Hra na bicích nástrojoch (1./1./I.st.)Matúš Piatrov DiS.art, Piatrov Matúš, DiS. art.

            6.ľudová pieseň: Kukulienka, kde si bolaMarína Barvirčáková - Spev (2./1./I.st.)Halibožeková Andrea, Mgr.

            7.Diana Hôrova  Diana Hôrová (hudba): Solo na bicie nástroje v podaní Diana Hôrová - Jej vlastna improvizácia - soloDiana Hôrová - VP-bicie (2./II.st.)Matúš Piatrov DiS.art, Piatrov Matúš, DiS. art.

            8.ľudová pieseň (hudba): Páslo dievča pávyRichard Lupták - Hra na akordeóne (1./2./I.st.)Valiček Tomáš, Mgr. art., ArtD.Mgr.art.Tomaš Valiček, ArtD.

            9.sl.ľudová (text): Mala som miléhoSimona Letkovičová - Spev (3./1./I.st.)Hlinková Romana, DiS. art., Romana Hlinková, DiS.art.Petra Weisová, klavír

            10.Georg Philip  Telemann (hudba): 1. Aria 1, Aria 4klezmer tradičná (hudba): 2. Freylechs z VaršavyKarolína Filkorová - Hra na sopránovej zobcovej flaute (3./1./I.st.)Kovárová Ladzianska Zuzana, Mgr.Chovanová Irena klavír

            11.ľudová pieseň moravská (hudba): 1. Už jsem ten šťastný den dočkalaľudová pieseň slovenská (hudba): 2. Keby som ja mala sokolove krídlaIzabela Baarová - Spev (1./2./I.st.)PaedDr. Petra Weisová, DiS.art., Weisová Petra, PaedDr., DiS. art.Petra Weisová - klavír, Juraj Janiczek - husle

            12.Tradicionál (hudba): A la Nanita NanaAdam Bernát - Hra na gitare (3./1./I.st.)Borodajkevyč Róbert, DiS. art., Robert Borodajkevyč

            13.2 slovenské ľudové piesne (hudba): Včera mi svietilo slniečko, Z brezového drevaTomáš Páleník - Spev (2./2./I.st.)Chovanová Irena, Mgr., DiS. art.Irena Chovanová klavír, Juraj Janiczek husle

            14.Gladiator Gladiator (hudba): Bomboniera - BombonieraDamián Imrišek - Hra na bicích nástrojoch (3./1./I.st.)Matúš Piatrov DiS.art, Piatrov Matúš, DiS. art.

            15.Joseph Haydn (hudba): transkripcia Piano Trio G dur - Rondo all'OngareseĽuboslava Kuchtová - Hra na husliach (1./2./I.st.)Janiczek Juraj, Mgr., DiS. art.Petra Weisová

            16.Ľudová pieseň: Zahučali horyMartin Kminiak - Spev (3./1./I.st.)Halibožeková Andrea, Mgr.Irena Chovanová klavír

            17.Václav Neckář & UMAKART Václav Neckář & UMAKART (hudba): Půlnoční - PůlnočníJakub Alexander Debnár - Hra na bicích nástrojoch (2./1./I.st.)Matúš Piatrov DiS.art, Piatrov Matúš, DiS. art.

            18.Klauni: pantomíma - Výstupy klaunovRazawi Jasna, Lucia Vazanová, Laura a Zoe Kajanové, Hanka Kálmanová (3;1B,2B,)Mgr.art. Ľudmila Klimková

            19.Georg Friedrich Händel: Händel (hudba): 1. Andanteklezmer tradičná: 2. Bulgar from OdessaHana Štirblová - Hra na sopránovej zobcovej flaute (3./1./I.st.)Kovárová Ladzianska Zuzana, Mgr.Chovanová Irena klavír

            20.Giovanni Battista Pergolesi (hudba): NinaDavid Knížek - Spev (2./II.st.)Chovanová Irena, Mgr., DiS. art.Irena Chovanová klavír

            21.Fryderyk  Chopin (hudba): 1. Posthumná etuda č. 2 As dur - Tri nové etudyJohann Sebastian  Bach (hudba): 2. Trojhlasná invencia č. 13 a mol - 15 trojhlasných invenciíJohann Sebastian  Bach (hudba): 3. Dvojhlasná invencia č. 8 F dur - 15 dvojhlasných invenciíPatrik Hrnčiar - Hra na klavíri (4./II.st.)Zubek Gregor, DiS. art.

            Spriev. slovo: Boris Volčko z triedy  Mgr. art. Ľudmily Klimkovej /LDO/

            autorka kresbičky Hannah Hajduk, 8 rokov

          • Poslucháči Akadémie umení zavítali do ZUŠ

            10. 11. 2022

            KLAVÍR je našou vášňou.

            V utorok 10. novembra sa v koncertnej sále ZUŠ konal výchovný klavírny koncert poslucháčov Akadémie umení v Banskej Bystrici Petra Dekréta a Marca Bukovského. Akadémia umení v Banskej Bystrici je našou spriatelenou vysokou školou umeleckého zamerania, ktorej skvelí pedagógovia  ako pani doc. Mgr. art. Eva Varhaníková, ArtD. a doc. MgA. Jana Škvarková, ArtD. pravidelne prijímajú pozvanie do poroty našej klavírnej prehliadky Banskoštiavnické kladivká. Sám pán dekan AU  doc. Mgr. art. Mgr. Peter Špilák, PhD., ArtD. sa ako mladý slovenský skladateľ spolupodieľal na vydaní prvého Zborníka klavírnych skladbičiek pre našu súťaž.

            Poslucháč Akadémie umení z triedy pána profesora Mariána Lapšanského Peter Dekrét sa na úvod koncertu predstavil pôsobivým sólovou klavírnou interpretáciou Chopinových Prelúdií op. 28.  Popri štúdiu pôsobí aj ako korepetítor  Štátnej opery v Banskej Bystrici. Cesta Marca Bukovského k štúdiu na AU viedla cez Konzervatórium Jána Levoslava Bellu v BB.  I keď bol pôvodne na ZUŠ v Brezne spevákom, na konzervatóriu získal lásku a vášeň k hre na klavír pod kvalitným pôsobením práve pani docentky Janky Škvarkovej.  Svoju klavírnu techniku a interpretačné umenie prehlbuje v súčasnosti na AU v triede pána Mgr. art. Petra Pažického, ArtD.. Dokázal nám to v dvoch nádherných baladách Frederika Chopina „Balada As-dur“ a „Balada f-mol“.  Súhru, skvelé vzájomné spolucítenie  a bravúrnu techniku predviedli naši hostia i v trochštvorručných cykloch. Zazneli skadby:  Francis Poulenc: „Sonáta pre 4 ruky“ , Maurice Ravel: „Ma mère l'Oye“ / 5 Pièces enfantines/  a Erik Satie: „Parade“, ktoré vo vďačnom a vnímavom publiku našich žiakov, pedagógov a hostí zanechali hlboký dojem. Obaja páni sa na záver vyjadrili o svojej ceste a láske k umeniu. Pre nás všetkých prítomných boli osviežujúcim obohatením i inšpiráciou. Ďakujeme páni, ďakujeme AKADÉMIA UMENÍ.